-->

Best Independence Day Speech in English for Students 2021

Independence Day Speech 2021

Hello Friends,
In this article ''Independence Day Speech 2021"
We will give a detailed speech about;

Independence Day Speech 2021

So Let's start..

Independence Speech For Students: With great reverence and respect, I would like to greet you all on this auspicious day of Independence ie; 75th Independence Day. The day, when our India got freedom from the British Government. The day, when we started to taste the nectar of Independence. The day, when we got right to education, freedom of expression. The day when we got our basic rights etc. 

Everyone wants to be independent. No one wants to live like a caged bird that we were living ere 15th August 1947.

Even birds, animals want to live independently, so want humans. 

For nearly 200 years, the British Government ruled us. We were being treated as animals. They destroyed our GDP. They looted all our resources. They were torturing poor Indians day and night. 

And made them their slaves. They tried to divide Hindus and Muslims, Christians and Sikhs. They induced many conflicts among Indian citizens. 

But, after all this Brtish Suppression, the great Indian leaders like Mahatama Gandhi, Jawahar Lal Nehru, etc ignited the sense of freedom among the Indians and tried their best to end the British Suppression.

The people supported the movement and battled against the inhumane suppression of the British Government. Some freedom fighters lost their lives in battles against the British. 

And finally, their sacrifice paid off and our India achieved freedom from the Britishers on 15th August 1947 officially.

As proud citizens of India, we should love our motherland. We should not indulge in bad activities. We should try our level best, like our freedom fighters did, to serve our Nation. 

At last, I would like to sum up my speech with the following line; 

''Happy Independence Day''

Aazadi Ka Amrit Mahotsav Paragraph

Azadi ka Amrit Mahotsav is a program, launched by the Indian Government, to commemorate and celebrate 75 years of enchanting progress of Indian People, Indian Culture, and its enormous achievements since Independence. It aims to infuse a sense of pride and nationalism among the citizens of India.

The Azadi Ka Amrit Mahotsav is for the encouragement of Indian people, who have brought India thus so far. And who has the power and potential to change India into the world powerful and top country by following the vision of Shri Narendra Modi, the vision of Atmanirbhar Bharat? The Azadi ka Amrit Mahotsav program started on 12th March 2020 and will continue till the Independence Day 15th August 2023.

Independence Day Speech Questions Answers

Q1. Is India a secular country?

Ans: Yes, India is.

Q2. Why is India called a secular country?

Ans: Because India has no official religion. In India, everyone is free to follow any religion.

Q3. When did India get Independence from The British Government Officially?

Ans: On 15th August 1947.

Q4. Who was the first Governor-General of our free India?

Ans: C.R Rajagopalachari.

Q5. The cabinet mission was sent to India in which year?

Ans: 1946.

Q6. Rashtriya Swayamsevak Sangh also known as RSS was formed in.......

Ans: 1925.

Q7.  Before Election, The general election was held in.....

Ans: 1946.

Q8. Who chanted the Slogan "Do or Die"?

Ans: Mahatma Gandhi.

Q9. Azad Hind Fauj was formed in...

Ans: Singapore.

Q10. Who was Gandhi's mentor?

Ans: Gopal Krishan.

Q11. The Labour government came into power in Britain.

Ans: 26th July 1945.

Q12. Quit India Movement came into existence in a year.....

Ans: 1942.

Q13. The Program Azadi ka Amrit Mahotsav was launched on

Ans: 12th March 2020.

Q14. Chauri-Chaura is located in......

Ans: U.P.

Q15. The Constitution of India came into power on...

Ans: 26th January 1950.

Also Read,

My experience with online classes.

Please join our Telegram Channel 

If you have any queries, please, feel free to contact us at contactexamomentor@gmail.com

Thank You guys for reading the speech.

Independence Day Speech 2021